Powered by PrivacyPolicies.com

Topusko

Topusko – gradić na granici

Topusko se nalazi sedamdesetak kilometara južno od Zagreba, a Karlovac i Sisak su udaljeni oko 50 km. Granica s BiH je udaljena 20-ak minuta autom.

Općina Topusko zahvaća prostor od 198,6 kvadratnih kilometara, a 2011. godine popisano je 2 900 stanovnika. Nselje leži na nadmorskoj visini od 130 metara na području između Petrove i Zrinske gore. Okruženo je poznatim šumama Orlova šuma i Petrova gora, a ostalo čini plodna zemlja uz rijeku Glinu i potoke Perna, Čemernica i Glinica. Ovo područje odavno je naseljeno zahvaljujući mnogobrojnim termalnim izvorima. Posebno su značajne cretne, tresetne kupke u narodu poznate kao «blatne kupke».  Zahvaljujući utjecaju šuma te treseta i termalnih izvora zima je blaga, a ljeta su svježa.
Po nekim istraživanjima po kvaliteti termalna voda Topuskog treća je u Europi. Upravo je po termalnoj vodi Topusko najpoznatije. Na području općine nalazi se nekoliko izvora, od kojih su najpoznatiji: Bistri, Blatni i Livadni izvor.

Tijekom Domovinskog rata veliki dio građevina je uništen tako da je infrastruktura još uvijek u lošem stanju, te se puno mora uložiti da Topusko ponovno dođe na razinu na kojoj je bio prije rata.

JESTE LI ZNALI?

Za vrijeme rimske vladavine današnje Topusko zvalo se Ad Fines. U prijevodu “naselje na granici”.

Turska kosa je jedno od najmisterioznijih mjesta u toplicama Topusko. Nekadašnje naselje bilo je jedno od svetih mjesta za jedno od ilirskih plemena koji su se zvali Kolapljani. Iza sebe su ostavili mnogo zanimljivih stvari kao što su glineni idoli koji se danas čuvaju u Gradskom muzeju Karlovac.

rimljani u topuskom

Rimljani su na područje današnjeg Topuskog došli u I. st. prije Krista. Uvidjevši termalne izvore, sagradili su naselje koje im je služilo prvenstveno u vojne svrhe i za oporavak vojnika. Kroz idućih stotinu godina naselje se potpuno razvilo i dobilo oblik tadašnjih rimskih gradova. Iz tog razdobolja ostalo je dosta nalaza, ponajviše žrtvenika rimskim bogovima, dok je naselje nekoliko m pod zemljom na području tvornice TIM i školskog kompleksa.

Stranica u izradi

Uskoro više.

Uskoro više.